אחד האירועים החשובים בחייכם נמצא לפניכם – הצו הראשון, היום שיקבע את הפרופיל שלכם והנתונים שלפיהם תקבלו את השיבוץ בשירות שלכם בצבא. זהו יום חשוב לכל הדעות, וגם אם אתם מרגישים מוכנים כדאי שתקראו על מהלך היום הזה, ובפרט על הדרך שבה ייקבע הפרופיל הרפואי שלכם בצבא. כל הפרטים במאמר שלפניכם.
סיווג לפי מצב רפואי
אחד הפרמטרים הנבדקים בצו הראשון הוא הכשירות הרפואית שלכם. זהו נתון חשוב כיוון שלא כל חייל או חיילת יכולים לשרת בכל תפקיד, ואחת המגבלות היא הנתונים הפיזיים שלכם. לשם כך הצבא קובע לכל מלש"ב ומלש"בית פרופיל רפואי דו ספרתי המעיד באופן כללי על מצבו הרפואי של החייל העתידי. הפרופיל הזה משפיע על מגוון התפקידים שאתם יכולים לקבל, כדי שלא תשובצו בטעות לתפקיד שאתם לא יכולים למלא. אתם יכולים לחפש באינטרנט מידע נוסף על היום הגורלי, ואנחנו כאן נסביר לכם כיצד הפרופיל הרפואי שלכם ייקבע בצו הראשון.

סולם הפרופיל הרפואי בצבא
הפרופיל הגבוה ביותר שאפשר לקבל הוא 97, המאפשר קבלת שיבוצים לכל היחידות והתפקידים, והפרופיל הכי נמוך הוא פרופיל 21, המעיד שהחייל או החיילת אינם כשירים לשרת בצבא. בין שני הפרופילים האלו יש עוד כמה הגדרות למצב רפואי:
- פרופיל 82 – פרופיל המציין שהחייל בריא, אך קיימת מגבלה קלה כלשהי המונעת ממנו להשתבץ בתפקידים הדורשים כושר שיא. חיילים בעלי פרופיל 82 עדיין יכולים להשתבץ ביחידות שדה.
- פרופיל 72 – בעלי פרופיל זה יכולים גם הם לשרת ביחידות קרביות, פרט לסיירות וליחידות חי"ר. בדרך כלל פרופיל כזה ניתן למי שיש להם אסתמה קלה, בעיות גב ועוד מצבים רפואיים שאינם חמורים.
- פרופיל 64 – פרופיל המציין מצב רפואי המונע מהמלש"ב לשרת בכל תפקיד קרבי. חיילים בעלי פרופיל זה יוכלו לשרת בתפקידים תומכי לחימה בהתאם למצב הרפואי שלהם.
- פרופיל 45 – פרופיל המעיד על מגבלה רפואית חמורה המונעת מהמלש"ב לשרת בתפקידי לחימה או תומכי לחימה. מלש"בים בעלי פרופיל 45 מיועדים ברוב המוחלט של המקרים לתפקידים עורפיים.
- פרופיל 25 – פרופיל מיוחד הניתן למי שנמצא לא כשיר לשירות אך החליט בכל זאת להתנדב וקיבל אישור לשרת בצבא.
- פרופיל 24 – פרופיל המעיד על אי כשירות זמנית לשרת בצבא. ניתן בדרך כלל לחיילים אשר נפצעו או עברו ניתוח. הפרופיל הזה ישתנה בסוף הטיפול או לאחר ערעור של המלש"ב.
יש מקרים שבהם מגבלה רפואית אינה מורידה את הפרופיל, אך היא נרשמת כסעיף רפואי. למשל, אם למלש"ב יש פלטפוס ברגליים או שהוא מרכיב משקפיים אך אין לו בעיית ראייה חמורה המצדיקה הורדת פרופיל, המצבים האלו יירשמו כסעיפים ולא יורידו את הפרופיל.
הבדיקות הרפואיות בצו הראשון
אל הצו הראשון אתם מגיעים עם שאלון רפואי שנתתם לרופא הקבוע שלכם למלא, ושם רופא (או רופאה, במקרה של מלש"ביות) יעיין בו ויבדוק אתכם בעצמו. במהלך הצו הראשון תבצעו בדיקת שתן, בדיקת ראייה אם הרופא רואה בכך צורך, ובדיקות שגרתיות כמו מדידת דופק ולחץ דם, בדיקת גובה ומדידת משקל. לאחר מכן הרופא או הרופאה יבצעו בדיקה גופנית בסיסית כדי לבדוק שהכול תקין. כל נתון שעלול להיות חריג מהנורמה – משקל עודף או תת משקל, ראייה לא תקינה, בדיקת שתן בעלת ממצאים חריגים ועוד, יהפכו בסופו של דבר לסעיפים או אפילו למגבלה שתוריד לכם פרופיל. זהו כמובן אינו עניין שלילי – בסופו של דבר הצבא צריך לדעת בדיוק מהו המצב הרפואי שלכם כדי לשבץ אתכם לתפקיד שתוכלו למלא.
סיכום
בצו הראשון הצבא יכיר אתכם לעומק, גם מבחינה רפואית. בהתאם למגבלות הרפואיות שלכם כמו בעיות נשימה כרוניות, בעיות אורתופדיות, בעיות ראייה ועוד, אתם תקבלו סעיפים ומגבלות ובסופן ייקבע לכם פרופיל רפואי שלפיו תקבלו שיבוצים לתפקידים המתאימים לכם. קחו נשימה עמוקה ושיהיה בהצלחה.