פלטפוס הוא מצב המשפיע על כ-30-20 אחוזים מהאוכלוסייה. מצב זה מתרחש כאשר קשת כף הרגל "מתמוטטת", וגורמת לכל כף הרגל לבוא במגע עם הקרקע. בעוד שחלק מהאנשים הסובלים מפלטפוס אינם חווים תסמינים, אחרים עשויים לחוות כאב או אי נוחות, בייחוד במהלך פעילות גופנית. במאמר זה נדון בבעיה הרפואית הזאת ונבין האם מדובר בגזרת גורל. מתחילים.
סוגי פלטפוס
ישנם שני סוגים של פלטפוס, או בעברית "רגל שטוחה": גמישה ונוקשה.
- כף רגל שטוחה גמישה – היא הסוג הנפוץ ביותר ומתרחשת כאשר קשת כף הרגל קורסת בעת עמידה אך מופיעה שוב כאשר כף הרגל מורמת מהקרקע.
- כף רגל שטוחה נוקשה – מתרחשת כאשר הקשת אינה מופיעה שוב כאשר כף הרגל מורמת מהקרקע, מה שמעיד על כך שיש בעיה מבנית בכף הרגל.
הגורמים לפלטפוס
הסיבה המדויקת הגורמת לפלטפוס אינה ידועה, אבל היא כלל הנראה תוצאה של שילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים. חלק מהאנשים נולדים עם רגליים שטוחות, בעוד שאחרים מפתחים את המצב לאורך זמן עקב גורמים כגון השמנת יתר, היריון או מצבים רפואיים מסוימים כמו דלקת פרקים. רגל שטוחה יכולה להיגרם גם על ידי פציעה או מאמץ יתר. במקרים מסוימים, פלטפוס עלול להיגרם על ידי קרע או גיד פגום בכף הרגל.
תסמינים של פלטפוס
תסמינים של כף רגל שטוחה עשויים לכלול כאב או אי נוחות בכף הרגל, במיוחד במהלך פעילות גופנית, כמו גם נפיחות או נוקשות בכף הרגל או בקרסול. אנשים מסוימים עשויים גם לחוות חוסר תחושה או עקצוץ בכף הרגל.
אפשרויות טיפול כירורגיות ולא כירורגיות
הטיפול בפלטפוס תלוי בחומרת המצב ובגורם הבסיסי. במקרים קלים של כף רגל שטוחה גמישה, ייתכן שלא יהיה צורך בטיפול. עם זאת, אם המצב גורם לכאב או אי נוחות, רופא עשוי להמליץ על טיפולים שאינם כירורגיים כגון:
- מכשירים אורתוטיים: מדובר בתוספות נעליים שתוכננו במיוחד שיכולות לספק תמיכה לקשת כף הרגל ולהפחית את הכאב.
- פיזיותרפיה: זה יכול לעזור לחזק את השרירים בכף הרגל ולשפר את הגמישות.
- תרופות: משככי כאבים ללא מרשם כמו איבופרופן או נפרוקסן יכולים לעזור להקל על הכאב ולהפחית דלקת.
- ירידה במשקל: עבור אנשים הסובלים מעודף משקל או מהשמנת יתר, ירידה במשקל יכולה לעזור להפחית את העומס על כפות הרגליים ולהקל על הסימפטומים של כף רגל שטוחה.

במקרים חמורים יותר של פלטפוס, ניתוח עשוי להיות נחוץ. אפשרויות כירורגיות עשויות לכלול:
- תיקון גידים: אם כף הרגל השטוחה נגרמת על ידי גיד פגום או קרוע, ייתכן שיהיה צורך בניתוח כדי לתקן או להחליף את הרקמה הפגועה.
- איחוי: במקרים מסוימים, מיזוג העצמות בכף הרגל יחד עשוי להיות נחוץ כדי לספק יציבות ותמיכה.
- אוסטאוטומיה: זהו הליך כירורגי הכולל חיתוך ועיצוב מחדש של עצמות כף הרגל כדי לשפר את המבנה והתפקוד שלה.
בעוד הטיפול יכול לעזור להקל על הסימפטומים, זה לא תמיד אפשרי לחסל לחלוטין את המצב. במקרים מסוימים, ייתכן שאנשים יצטרכו להמשיך להשתמש במכשירים אורתוטיים או בטיפולים אחרים כדי לנהל את הסימפטומים שלהם. עם זאת, עם טיפול נכון, אנשים רבים עם רגל שטוחה מסוגלים להמשיך להשתתף בפעילות גופנית ולנהל חיים נורמליים ופעילים.
לסיכום
פלטפוס הוא מצב נפוץ המתרחש כאשר קשת כף הרגל מתמוטטת, מה שגורם לכף הרגל כולה לבוא במגע עם הקרקע. הטיפול בפלטפוס תלוי בחומרת המצב ובגורם הבסיסי, ועשוי לכלול טיפולים לא כירורגיים כגון מכשירים אורתוטיים, פיזיותרפיה ותרופות, כמו גם אפשרויות כירורגיות כמו תיקון גידים או איחוי. חשוב לאנשים הסובלים מפלטפוס לפנות לטיפול רפואי אם הם חווים תסמינים כלשהם של כאב, אי נוחות או קושי בהליכה או בעמידה. התעלמות מהתסמינים עלולה להוביל לסיבוכים נוספים כגון דלקת פרקים או עיוותים בכף הרגל, אשר עשויים לדרוש אפשרויות טיפול אגרסיביות יותר.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.