חרדה בלתי פוסקת ממחלות: הכול על היפוכונדריה

האם אי פעם הרגשתם כאב פתאומי ובלתי מוסבר ומצאתם את עצמכם מחפשים באינטרנט הוכחה שאתם סובלים ממחלה קשה? אם התשובה היא כן, ייתכן שאתם סובלים מהיפוכונדריה, הידועה גם בשם חרדת בריאות או הפרעת חרדה ממחלה. היפוכונדריה היא מצב נפשי הכרוך בדאגה מתמשכת ומוגזמת לגבי המצב הרפואי שלנו, גם כאשר אנשי מקצוע רפואיים שוללים הימצאותה של מחלה. במאמר זה, נעמיק בשאלה מהי היפוכונדריה, נסקור את התסמינים שלה, נדבר על הגורמים לה ונציע אפשרויות טיפול אפקטיביות. אז אם אתם רוצים לדעת יותר על ההפרעה הזו, גללו מטה וקראו.

תסמינים של היפוכונדריה

  • עיסוק בבריאות ובחולי: אנשים עם היפוכונדריה מבלים כמות משמעותית של זמן בדאגה לבריאותם, לעיתים קרובות אובססיביים לגבי תחושות או תסמינים פיזיים קלים, גם כאשר אין בסיס מוצק לדאגתם. לעיתים קרובות הם עשויים לחקור מחלות ואת התסמינים שלהן, וזה מקשה עליהם לחשוב על כל דבר אחר.
  • חיפוש אחר הרגעה רפואית מתמדת: היפוכונדרים לעתים קרובות מחפשים הרגעה מאנשי מקצוע בתחום הבריאות, מבני משפחה ומחברים, בניסיון להקל על החרדה שלהם. הם עשויים לבקר לעיתים קרובות אצל רופאים או לבקש בדיקות רפואיות רבות, גם כאשר אין עדות למחלה אמיתית.
  • פירוש שגוי של תחושות גופניות: אנשים עם היפוכונדריה נוטים להיות רגישים מאוד לתחושות גופניות רגילות, כגון כאבים או אי נוחות קלה. הם עשויים לפרש תחושות אלה כתסמינים של מחלה קשה, וכך להגביר את החרדה שלהם.
  • התנהגויות אובססיביות: כדי למזער את הסיכון לחלות במחלה, היפוכונדר עשוי לעסוק בהתנהגויות אובססיביות, כגון שטיפת ידיים מוגזמת או הימנעות ממגע עם אנשים חולים. הם עשויים גם להימנע ממצבים או מקומות שהם מאמינים שעלולים לחשוף אותם לחיידקים או למחלות.

הגורמים להיפוכונדריה

  • גנטיקה והיסטוריה משפחתית: מחקרים מראים כי להיפוכונדריה עשוי להיות מרכיב גנטי. אנשים עם היסטוריה משפחתית של הפרעות חרדה, דיכאון או מצבים נפשיים אחרים עשויים להיות בסיכון מוגבר לפתח היפוכונדריה.
  • חוויות ילדות: חוויות ילדות שליליות, כגון טראומה או מחלת ילדות, יכולות לתרום להתפתחות היפוכונדריה. בנוסף, מישהו שגדל במשפחה שבה היה שייח רב סביב דאגות בריאותיות עלול לפתח חרדות בנוגע לבריאותו בשלב מאוחר יותר בחיים.
  • תכונות אישיות: תכונות אישיות מסוימות, כגון פרפקציוניזם, נוירוטיות ורגישות מוגברת, עשויות להגביר תחושות של היפוכונדריה. תכונות אלה יכולות להקשות על אדם להתמודד עם חוסר ודאות, דבר שמוביל אותו לפרש תסמינים קלים כמעידים על מחלה קשה.
  • מתח ואירועי חיים: תקופות של מתח גבוה או אירועי חיים משמעותיים יכולים לעורר או להחמיר היפוכונדריה. אובדן של אדם אהוב, שינויים בתעסוקה או מצבים אחרים בחיים יכולים להגביר את החרדה ולהוביל להתמקדות מוגברת בדאגות בריאותיות.

אפשרויות טיפול בהיפוכונדריה

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי

זהו טיפול פסיכולוגי מבוסס היעיל בטיפול בהיפוכונדריה, בין היתר. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי עוזר לאנשים לזהות התנהגויות לא מועילות ודפוסי חשיבה שליליים התורמים לחרדות שלהם, ולשנות אותם.

תרופות

במקרים מסוימים, תרופות מרשם עשויות לסייע בשליטה בתסמיני היפוכונדריה. מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין (SSRI) ניתנים בדרך כלל לטיפול בהפרעות חרדה ועשויים לעזור בהפחתת חרדות הקשורות בבריאות.

מיינדפולנס וטכניקות הרפיה

תרגולי מיינדפולנס וטכניקות הרפיה, כגון תרגילי נשימה עמוקה, יוגה או מדיטציה, יכולים לעזור להפחית חרדת מחלות ולהגביר את יכולתו של אדם להתמודד עם מתח. טכניקות אלה יכולות גם לעזור לאנשים להיות מודעים יותר לתחושות הגוף שלהם ולפתח מערכת יחסים בריאה יותר עם גופם.

קבוצות תמיכה

הצטרפות לקבוצת תמיכה לאנשים עם היפוכונדריה יכולה להועיל בהפחתת תחושת הבידוד ובמתן מרחב בטוח לשיתוף חוויות ואסטרטגיות התמודדות. ניתן למצוא קבוצות תמיכה פרונטליות ומקוונות, המציעות קהילה עבור אלה המתמודדים עם חרדות בריאותיות.

שינויים באורח החיים

שינויים בריאים באורח החיים, כגון תזונה מאוזנת, עיסוק בפעילות גופנית סדירה ושינה מספקת, יכולים לעזור לשפר את הרווחה הנפשית והפיזית הכללית. שינויים אלה יכולים גם לעזור להפחית את החרדה ולהגדיל את יכולתו של הפרט להתמודד עם מתח, ובכך להפחית היפוכונדריה.

לסיכום

היפוכונדריה היא הפרעה נפשית המאופיינת בדאגה מוגזמת לבריאות והתעסקות אובססיבית בה. אנשים עם היפוכונדריה חווים חרדה מתמשכת, מפרשים תחושות גופניות בצורה שגויה ועוסקים בהתנהגויות אובססיביות. כל אלה יכולים להשפיע לרעה על איכות חייהם, אך הבנה של התסמינים ושל הגורמים לכך היא חיונית בטיפול בבעיה. אפשרויות הטיפול הזמינות יכולות לעזור לאנשים עם היפוכונדריה למצוא את התמיכה ואת המשאבים הדרושים להם כדי להתגבר על חרדת הבריאות ולנהל חיים רגילים נטולי חרדות בריאות.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

שאלות? אנחנו כאן לענות

מאמרים נוספים באותו נושא

נגישות